Konfiguracja widoczności materiałów dla użytkownika

Domyślnie każdy użytkownik system widzi wszystkie materiały zdefiniowane w systemie. Przy pracy na wielu stanowiskach, gdzie kompetencje są podzielone, może wystąpić potrzeba ograniczenia widoczności nie których materiałów, czy też grup materiałowych użytkownikom.

Aby tego dokonać należy wejść odpowiednio w Ustawienia -> Użytkownicy, po wybraniu użytkownika z górnego menu wybrać opcję Wybór widocznych materiałów.

Wybór widocznych materiałów

Wynikowe widoczne materiały są obliczane w następujący sposób:

Widoczne grupy + Widoczne materiały – Zakazane grupy – Zakazane materiały = Wynik

Wynik obliczany jest za każdym razem po logowaniu użytkownika. Oznacza to, że jeśli użytkownik ma widoczną jakąś grupę materiałową i dodamy do niej materiał, to zobaczy go dopiero po ponownym zalogowaniu do systemu.